Kategorie E-Sklepu

Przepisy i Sztuka Podania „Silver Chefa”

Darek Kuźniak - Logotyp

Szerszej publiczności dał się poznać dzięki udziałowi w pierwszej polskiej edycji programu „Top Chef” w Telewizji Polsat. Jego talent i charyzma utorowały mu drogę do drzwi piekielnej kuchni. Został zaproszony do współpracy i przez dwie kolejne edycje Hell’s Kitchen pełnił rolę sous-chefa.

Kolejnym zwrotem akcji okazał się autorski projekt „Silver Chef” , w ramach którego renomowany Szef kuchni podejmuje swoich gości nieszablonowym podejściem do kolacji degustacyjnych. Osiągają już one miano spektakli, w których pierwsze skrzypce grają na równi: smak, zapach oraz niezwykła oprawa. Styl Darka Kuźniaka wyróżnia właśnie nacisk na to co podaje, oraz jak podaje – a swoje wizje ubiera właśnie w Srebra Użytkowe z Galerii Srebra i Światła R&R.

 

Przejdź do kategorii „Srebra Antyczne” e-Sklepu »

 
 

Dzik ze śliwkami

 

Jak przygotować perfekcyjnego dzika ze śliwkami:

Dzika zamarynuj w czerwonym winie na minimum 2 godziny przed przyrządzaniem. Przygotowane mięso osusz, a następnie pokrój w 2–centymetrową kostkę. Każdy kawałek oprusz delikatnie mąką i przesmaż na oleju na dużym ogniu, aż się zarumieni (około 10 minut). Po czasie, do całości dodaj pokrojoną w pióra cebulę, zioła i 100 ml czerwonego wina.


Srebrne myśli:
Gulasz z dzika serwuj z kluskami lub kaszą.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R.

Twój gulasz z dzika jest gotowy. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Mięso gulaszowe z dzika, 700 g
  • — Cebula, 2 szt.
  • — Liść laurowy, 5 szt.
  • — Ziele angielskie, 10 szt.
  • — Jałowiec, 10 szt.
  • — Czerwone wino, 200 ml
  • — Pieprz, 10 ziaren
  • — Olej rzepakowy, 3 łyżki
  • — Mąka pszenna, 3 łyżki
  • — Śliwka, 10 szt.
  • — Pietruszka, pęczek
  • — Bulion warzywny lub wołowy, 200 ml
  • — Sól, do smaku
 
 

Sandacz z białymi warzywami

 

Jak przygotować perfekcyjnego Sandacza z białymi warzywami:

Kalafiora opłucz i porwij na drobne różyczki, następnie ugotuj ze szczyptą soli i cukru (ok. 5 minut). Pozostałe białe warzywa obierz i pokrój w cienkie plastry. Tak przygotowane przesmaż na oleju lnianym, aż się zarumienią (ok. 2 minuty). Po czasie zalej białym winem, zamieszaj, zmniejsz ogień i duś. Gdy zawartość patelni zawrze, zdejmij z palnika (około 5 minut).

Filety opłucz pod zimną wodą, oszusz, a następnie natłuść z dwóch stron. Rybę umieść na rozgrzanej patelni, skórą do dołu. Dociśnij mięso tak, aby równomiernie przywarło do patelni. Po 5-7 minutach dodaj łyżkę masła, a gdy się rozpuści — polewaj nim filety. Gdy czas upłynie, sandacza zalej smietaną, dorzuć różyczki kalafiora i zostaw na małym ogniu 5 minut, a na koniec dopraw szczyptą soli.

Na srebrną paterę wyserwuj sos z białych warzyw, różyczki kalafiora i rybę. Całość przed podaniem posyp siekaną natką pietruszki i liśćmi selera.

Srebrne myśli:
Sandacza możesz zastąpić inną białą rybą np. sczupakiem lub dorszem.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R.

Twój sandacz z białymi warzywami jest gotowy. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Sandacz — filet, 2 szt.
  • — Kalafior, 8 różyczek
  • — Pietruszka, 1 szt.
  • — Czosnek, 3 ząbki
  • — Por (biała część), 1 szt.
  • — Seler (mały), 1 szt.
  • — Śmietana UHT 36%, 200 ml
  • — Natka pietruszki, 2 łyżki
  • — Masło, 2 łyżki
  • — Olej lniany, 2 łyżki
  • — Olej słonecznikowy, 2 łyżki
  • — Białe wino, 200 ml
  • — Cukier, szczypta
  • — Sól, szczypta
 
 

Karp z kaszą gryczaną i grzybami

 

Jak przyrządzić perfekcyjnego karpia z kaszą gryczaną i grzybami:

Sześć dzwonków z karpia opłucz pod zimna wodą, osusz, a następnie posmaruj olejem. Do naczynia włóż pokrojoną w pióra cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i rybę. Całość pozostaw pod przykryciem na noc w lodówce.

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie dzwonki delikatnie opruszamy maką z odrobiną soli. Tak przygotowaną rybę wrzucamy na rozgrzana patelnię z olejem. Karpia smażymy na średnim ogniu po 3-4 min. z każdej strony. Po czasie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Oczyszczone grzyby wrzuć na rozgrzana patelnię i trzymaj 3 minuty. Po ich upływie zmniejsz gaz na średni, dodaj masło i siekaną natkę pietruszk, od czasu do czasu mieszając. Gdy minie minuta, całość ściągnij z palnika.

Srebrne myśli:
Jeżeli podajesz filet z karpia — do grzybów warto wtedy dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R.

Twój karp z kaszą i grzybami jest gotowy. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Karp, 1 szt. (ok. 1,5 kg)
  • — Grzyby (podgrzybek), garść
  • — Cebula, 2 szt.
  • — Kasza, 120 g
  • — Olej, 100 ml
  • — Masło, 1 łyżka
  • — Natka pietruszki, 2 łyżki
  • — Mąka pszenna, 2 łyzki
  • — Liść laurowy, 4 szt.
  • — Ziele angielskie, 6 szt.
  • — Sól, do smaku
 
 

Sarna w miodzie pitnym z czereśniami

 

Jak przyrządzić sarnę w miodzie pitnym z czereśniami:

Na drobno posiekaj rozmaryn, pieprz, jałowiec i ziele angielskie. Mięso opłucz w zimnej wodzie, osusz, a następnie natrzyj ziołami. Tak przygotowane umieść w naczyniu i pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny.

W międzyczasie zrób sos czereśniowy: rozgrzej patelnię, skarmelizuj cukier, dodaj czereśnie, gałązkę rozmarynu i delikatnie zredukuj nadmiar soku.

Na kolejną rozgrzaną patelnię połóż cienkie plastry słoniny, a na nich polędwicę z sarny w przyprawach. Po 5 minutach odwróć słoninę i mięso na drugą stronę i powtórz poprzedni czas grzania. Zawartość patelni zalej miodem pitnym i poczekaj, aż alkohol odparuje (ok. 2 minuty). Na koniec dorzuć łyżkę masła i zostaw jeszcze na ogniu przez 2 minuty.

W misie dokładnie wymieszaj 2 jajka, 2 łyżki mąki i łyżkę śmietany. Masę przełóż na płaski talerz i za pomocą płaskiego noża ścinaj z rantu talerza do osolonej, wrzącej wody. Gotuj do wypłynięcia na powierzchnię. Sarnę przed podaniem pokrój i podawaj polaną sosem z kluseczkami.

Srebrne myśli:
Sarna idealnie komponuje także w otoczeniu leśnych smaków np.: jeżyn, borówek, aronii.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R.

Twoja sarna w miodzie pitnym z czereśniami jest gotowa. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Polędwica z sarny, 400 g
  • — Czereśnia, 200 g
  • — Miód pitny, 200 ml
  • — Cukier, 1 łyżka
  • — Słonina, 100 g
  • — Jałowiec, 10 ziaren
  • — Natka pietruszki, łyżka
  • — Rozmaryn, 2 gałązki
  • — Pieprz ziarna, 10 szt.
  • — Maka pszenna, 2 łyżki
  • — Jajko, 2 szt.
  • — Kwaśna śmietana 18%, łyżka
 
 

Knedle nadziewane mięsem

 

Jak przyrządzić knedle nadziewane mięsem:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju, do uzyskania złotego koloru. Na patelnię dodaj posiekany czosnek i mięso wieprzowe, a następnie pomieszaj i trzymaj na średnim ogniu około 10 minut. Zawartość przełóż do naczynia, pozostaw do ostygnięcia i zmiel.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (ok. 20-25 minut), następnie przetrzyj przez sito, przełóż do misy i ugnieć z jajkami. Masę podziel na 4 częsci. Wyjmij z naczynia ¼ masy i nasyp w to miejsce mąki ziemniaczanej. Do całości dołóż odłożoną wcześniej część i ugnieć całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

W międzyczasie zrób omastę: pokrojoną w drobną kostkę słoninę przesmaż na patelni (wytapiamy na średnim ogniu), a gdy się zarumieni — dodaj posiekaną cebulę i natkę pietruszki; popieprz i posól do smaku.

Z przygotowanej masy zrób rulon i pokrój go na 6 równych części. Kulki z mięsa dokładnie owiń ciastem i wrzuć na osolony wrzątek. Knedle przed podaniem koniecznie polej omastą.

Srebrne myśli:
Takie ciasto na knedle możesz nadziać także owocami z cukrem.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R.

Twoje knedle nadziewane mięsem są gotowe. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Ziemniak, 0.5 kg (4 duże sztuki)
  • — Mąka ziemniaczana, 3 łyżki
  • — Jajko, 2 szt.
  • — Słonina wędzona, 100 g
  • — Mięso mielone wieprzowe, 220 g
  • — Cebula, 1 szt.
  • — Czosnek, 3 ząbki
  • — Natka pietruszki, 2 łyżki
  • — Mąka pszenna, 2 łyżki
  • — Pieprz, do smaku
  • — Sól, do smaku
 
 

Racuchy z Jabłkami

 

Jak przyrządzić perfekcyjne racuchy z jabłkami:

Z dwóch białek ubij sztywną pianę. Jabłko obierz ze skórki, wydryluj i pokrój w cienkie plastry, a potem paski. Tak przygotowane owoce oprusz łyżką cukru. W misie dokładnie wymieszaj: ubite białko, mąkę pszenną, dwa żółtka oraz jabłko. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i łyzką uformuj placuszki z ciasta. Smaż po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Przed podaniem osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posyp cukrem–pudrem i polej miodem.

Srebrne myśli:
Racuchy z jabłkami smakują na zimno i ciepło.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R.

Twoje racuchy z jabłkami są już gotowe. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Jabłko, 2 szt.
  • — Cukier–puder, łyżka
  • — Mąka pszenna, 2 łyżki
  • — Jajko, 2 szt.
  • — Olej, 2 łyżki
  • — Miód, łyżka
 
 

Muszle Św. Jakuba z jabłkiem i kalafiorem

 

Jak przygotować muszle Św. Jakuba z jabłkiem i kalafiorem:

Jabłka obierz ze skórki, wydryluj i pokrój w drobną kostkę. Cukier rozpuść na patelni, wrzuć jabłko i podlej Calvadosem. Poczekaj aż się zagotuje, podpal i zdejmij z gazu.

Aby zrobić pimento z papryki — w garczku rozpuść cukier w 600ml wody, zamieszaj i wrzuć pokrojoną w kostkę, oczyszczoną z gniazd paprykę. Gotuj do miękkości ok. 20 min. Całość zblenduj i przetrzyj przez sito. W międzyczasie zrób puree z kalafiora. Wrzuć warzywo do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości ok. 8 min. Po czasie zblenduj, zmieszaj ze śmietaną lub mlekiem, przetrzyj aby pozbyć się grudek.

Gdy dodatki są już gotowe, czas na muszle. Przegrzebki delikatnie natnij, posmaruj olejem i połóż na (bardzo) rozgrzana patelnię. Smaż po minucie z każdej strony, aż delikatnie się zarumienią. Po czasie zdejmij z ognia, dodaj łyżkę masła i poczekaj aż się rozpuści. Przed podaniem posól do smaku. Zainspiruj się formą podania ze zdjęcia.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R.

Twoje muszle Św. Jakuba z jabłkiem i kalafiorem są gotowe. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Przegrzebki, 12 szt.
  • — Masło, łyżka
  • — Olej, łyżka
  • - Konfitura z jabłek:
    • — Sól, do smaku
    • — Jabłko, 1 szt.
    • — Cukier, łyżka
    • — Calvados, 50 ml
  • - Pimento z papryki:
    • — Cukier, 4 łyżki
    • — Ocet, 8 łyżek
    • — Papryka, 2 szt.
    • — Woda, 600 ml
  • - Puree z kalafiora:
    • — Kalafior, ½ szt.
    • — Śmietana 30%, 2 łyżki
 
 

Ośmiornica w pomidorach

 

Jak przygotować ośmiornicę w pomidorach:

W garczku rozpuść masło, a nastepnie umieść w nim pokrojoną na pół szalotkę. Gotuj 5 – 7 min. Po czasie dołóż pociętego na cząstki pora. Do całości dodaj połówki pomidora i macki ośmiornicy. Zawartość garczka zalej wodą – do przykrycia wszystkich składników. Gotuj pod przykryciem 2,5 h. Po czasie ośmiornicę posmaruj olejem i przesmaż na rozgrzanej patelni ok 3,5 min.

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Srebrne myśli:
To danie proponuję podać z młodymi ziemniakami i sałatą z pomidorów. Przepisy poniżej. Inspiracje podania znajdziesz na fotografii.

Pomidory pokrój w ósemki, dymkę posiekaj. Wszystkie składniki zmieszaj w misce.

Młode ziemniaki dokładnie umyj i gotuj ok. 20 minut z łodygami kopru w osolonej wodzie. Po czasie odcedź, dodaj masło i siekany koperek.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R.

Twoja ośmiornica w pomidorach jest gotowa. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Ośmiornica, 1 szt
  • — Masło, 250 g
  • — Pomidor, 6 szt.
  • — Por młody, 4 szt.
  • — Szalotka, 7 szt.
  • — Natka pietruszki, pęczek
  • - Sałatka z pomidorów:
    • — Pomidor, 3 szt.
    • — Dymka, 3 szt.
    • — Oliwa, 2 łyżki
    • — Sól, do smaku
    • — Pieprz, do smaku
  • - Młode ziemniaki:
    • — Ziemniak młody, 1 kg
    • — Koperek, ½ pęczka
    • — Masło, łyżka
    • — Sól, do smaku
 
 

Omułki zakrapiane Calvadosem w śmietanie

 

Jak przygotować omułki zakrapiane Calvadosem w śmietanie:

Szalotkę i czosnek potnij w drobną kostkę, a nastepnie przesmaż na oliwie aż nabierze jasno złotego koloru. Dokłądnie oczyść mule – dokładnie umyj i wyrwij włos z każdej muszli. Omułki wrzuc do garczka z cebulą i czosnkiem. Zawartość naczynia podlej alkoholem i podpal. Całość zalej śmietaną, dodaj posiekany szpinak, natkę pietruszki i koperek. Gotuj pod przykryciem ok. 3 min. Do smaku dopraw solą. Podawaj z bagietką lub ulubionym pieczywem.

Srebrne myśli:
Im mniejsze mule, tym jędrniejszy środek. Calvados możesz również zastąpić dobrym białym winem.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R.

Twoje omułki zakrapiane Calvadosem w śmietanie są gotowe. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Mule, 1 kg
  • — Szpinak, garść
  • — Koperek, łyżka
  • — Calvados, 50 ml
  • — Natka pietruszki, ½ pęczka
  • — Czosnek, 3 ząbki
  • — Śmietana 30%, 3 łyżki
  • — Oliwa, 2 łyżki
  • — Szalotka, 1 szt.
  • — Sól, szczypta
 
 

Homar z sosem koralowym

 

Jak przygotować homara z sosem koralowym:

Homara przekrój na pół i oczyść z przewodu pokarmowego.

Jeśli trafi się Tobie bonus w postaci ikry, zmieszaj ją ze 125 ml śmietany kremówki. Podgrzej, zamieszaj – zblenduj, a następnie przetrzyj przez sito.

Sos posól do smaku, następnie rozcieńcz łyżką soku z cytryny. W dużym garczku podgrzej masło, włóż szczypce homara i gotuj 10 min. Kolejno dołóż resztę mięsa w skorupie i trzymaj na wolnym ogniu przez kolejne 20 min.

Srebrne myśli:
W międzyczasie zrób dodatki:
- cukinie umyj, odetnij pestki i potnij w cienkie paski;
- szparagi delikatnie obierz, omijając 4 cm od szczytu — wszystkie dotnij do równej długości i pokrój po skosie na 3 części;
- zielone pędy młodego pora posiekaj na ok 5-centymetrowe słupki.
Wszystkie warzywa przesmaż na łyżce klarowanego masła z homara. Smaż aż do uzyskania rumianego koloru.
Pod koniec podlej białym winem. Całość udekoruj siekaną natką pietruszki.
Królewskie danie.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R.

Twój homar z sosem koralowym jest gotowy. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Homar (duży), 1 szt.
  • — Masło klarowane, 2 l
  • — Szparagi, 10 szt.
  • — Cukinia, ½ szt.
  • — Por młody, 3 szt.
  • — Smietana kremówka, 125 ml
  • — Cytryna, łyżka
  • — Białe wino, 100 ml
  • — Natka pietruszki, ½ pęczka
 
 

Faszerowana kuropatwa z wiśniami

 

Jak przygotować faszerowaną kuropatwę z wiśniami:

Wątróbkę drobiową zostaw na 3h w mleku z lodem. Po czasie pokrój w kostkę. Szalotkę posiekaj i przesmaż na maśle na złoty kolor. Kaszę gryczaną niepaloną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na farsz zmieszaj wszystkie przygotowane składniki oraz masło i łyżkę siekanej pietruszki.

Kuropatwy trybujemy, tj. pozbywamy się z nich kości. Następnie ptactwo faszerujemy, wkładamy do brytfanny i owijamy plastrami słoniny. Całość wkładamy na 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 150° Celsjusza. Pięć minut przed końcem podkręcamy temperaturę na 250° Celsjusza.

W międzyczasie młode buraki gotujemy w soku z buraka przez 15 minut.

Przed podaniem sos zmieszaj z wiśniami i octem balsamicznym.

Srebrne myśli:
Kuropatwa musi być wcześniej zamarynowana lub zamrożona, aby skruszała.
Podawaj z drobnymi liśćmi botwiny.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R.

Twoja faszerowana kuropatwa z wiśniami jest gotowa. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Kuropatwa, 4 szt.
  • — Wątróbka drobiowa, 5 szt.
  • — Kasza gryczana – niepalona, 100 g
  • — Szalotka, 2 szt.
  • — Pietruszka, łyżka
  • — Słonina wędzona, 100 g
  • — Masło, 2 łyżki
  • — Buraki młode, 10 szt.
  • — Woda, 200 ml
  • — Ocet balsamiczny, 50 ml
  • — Sok z buraka, 300 ml
  • — Wiśnie, 12 szt.
 
 

Jajka przepiórcze z kawiorem

 

Jak przygotować jajka przepiórcze z kawiorem:

Każde jajko przekłuj delikatnie igłą od spodu. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 2 min. Po czasie zahartuj wodą z lodem. Jaja obierz ze skorupki, przekrój na pół, połóż na liściach botwiny i udekoruj kawiorem.

Srebrne myśli:
Podawaj ze świeżą bagietką i winem.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R.

Twoje jajka przepiórcze z kawiorem są gotowe. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Kawior, słoiczek
  • — Jajko przepiórcze, 10 szt.
  • — Liście botwiny, garść
 
 

Perfekcyjny pstrąg z warzywami

 

Jak przygotować perfekcyjnego pstrąga z warzywami:

Oczyszczonego pstrąga natrzyj z zewnątrz olejem, a do środka włóż: pokrojony czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Tak przygotowaną rybę pieczemy 20 min. w temperaturze 180°C.

W międzyczasie na oleju przesmaż pokrojoną marchew i pora, podlej alkoholem, dopraw solą i pieprzem - duś pod przykryciem do miękkości. Pstrąga podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R w towarzystwie duszonych młodych warzyw.

 

Twój perfekcyjny pstrąg z warzywami jest gotowy. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • Pstrąg świeży, 2 szt.
  • Marchew, 200g
  • Por, 200g
  • Czosnek, 4 ząbki
  • Olej Lniany, 80ml
  • Martini Bianco, 100ml
  • Natka pietruszki, 5 gałązek
  • Sól, ds.
 
 

Perfekcyjna zupa grzybowa

 

Jak przygotować perfekcyjną zupę grzybową:

W garnku przesmaż pokrojoną cebulę na oleju lnianym i oliwie truflowej. Do całości dodaj (oczyszczone) grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, oraz warzywa i przyprawy. Tak przygotowane składniki gotuj ok. 60 min. Po upływie określonego czasu zahartuj śmietanę i stopniowo dodaj ją do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Całość podajemy w przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R z kaszą gryczaną i siekaną natką pietruszki.

 

Twoja perfekcyjna zupa grzybowa jest gotowa. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 4 osób):

  • Grzyby suszone, 50g
  • Włoszczyzna (bez kapusty), 250g
  • Woda, 1,2l
  • Cebula, 2 szt.
  • Oliwa truflowa, 30ml
  • Śmietana 18%, 120ml
  • Natka pietruszki, 5 gałązek
  • Gotowana kasza gryczana, 400g
  • Liść laurowy, 5 szt.
  • Ziele angielskie, 8 szt.
  • Pieprz, 10 ziaren
  • Sól, ds
 
 

Perfekcyjny mus czekoladowy z pomarańczą

 

Jak przygotować perfekcyjny mus czekoladowy z pomarańczą:

Do rozpuszczonej czekolady dodaj sok z pomarańczy 170ml – całość wymieszaj za pomocą rózgi. Powstałą masę przełóż do syfonu. Nabij dwa naboje i wstaw do lodówki. W międzyczasie na dnie rondla rozpuść cukier, a następnie zalej go ok. 80ml soku pomarańczowego i tartą skórką owocu (zamieszaj, odparuj). Czekoladowy mus podaj z syfonu (uprzednio wstrząśniętego) na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R, dekorując konfiturą z rondelka i listkami mięty.

 

Twój perfekcyjny mus czekoladowy z pomarańczą jest gotowy. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • Gorzka czekolada, 300g
  • Sok ze świeżych pomarańczy, 250ml
  • Tarta skórka z pomarańczy, 2 łyżki
  • Mięta, kilka listków
 
 

Perfekcyjne kaszotto

 

Jak przygotować perfekcyjne kaszotto:

Na rozgrzanej patelni przesmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodaj oczyszczone grzyby i zarumień je. Do całości włóż wcześniej ugotowaną kaszę pęczak, podlej bulionem warzywnym ok 100ml, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zagrzej. Na koniec posyp parmezanem i natką pietruszki. Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R, dekorując kiełkami groszku.

 

Twoje perfekcyjne kaszotto jest gotowe. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • Kasza Pęczak gotowana, 200g
  • Cebula, 50g
  • Grzyby świeże mix, 200g
  • Natka pietruszki, 5 gałązek
  • Szczypior, 2 gałązki
  • Czosnek, 3 ząbki
  • Parmezan tarty, 3 łyżki
  • Olej lniany, 50ml
  • Pieprz, ds
 
 

Perfekcyjna sałatka z arbuza

 

Arbuza i ser feta pokrój w grubą kostkę, winogron obierz ze skórki. Awokado, chilli i mascarpone zblenduj na jednolitą konsystencję – przełóż do worka cukierniczego. Sos do sałatki uzyskasz dzięki dokładnemu zmieszaniu: oliwy, miodu i limonki. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, przyozdobiona listkami bazylii.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R .

Twoja perfekcyjna sałatka z arbuza jest gotowa. Smacznego!

Składniki (dla 2 osób)

  • Arbuz, 1 plaster
  • Grecki ser feta, 100g
  • Awokado, ½ szt.
  • Mascarpone, 1 łyżka
  • Winogrono, 10 owoców
  • Chilli, 1 szt.
  • Bazylia, 2 gałązki

Sos:

  • Oliwa, 2 łyżki
  • Miód, 1 łyżka
  • Limonka, 1 szt.
 
 

Perfekcyjne morele z galaretką winogronową

 

Sok z winogron i limonki doprowadź do wrzenia, zdejmij z gazu i dodaj do niego łyżkę żelatyny i cukru. Dokładnie wymieszaj, wlej do foremek i odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia a następnie włóż do lodówki (galaretkę przygotuj kilka godzin wcześniej aby stężała). Na rozgrzanej patelni skarmelizuj na cukrze połówki moreli, podlej białym winem. Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R z gałką ulubionych lodów jogurtowych.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R .

Twoje perfekcyjne morele z galaretką winogronową są gotowe. Smacznego!

Składniki (dla 2 osób)

  • Morele, 6szt.
  • Winogrono, 10 owoców
  • Cukier, 2 łyżki
  • Lody jogurtowe, 2 gałki
  • Żelatyna 1 łyżka
  • Sok z winogron, 200ml
  • Limonka, 0,5szt.
  • Kwiaty jadalne, 2 szt.
  • Mięta, 6 listków
  • Białe wino 50ml
 
 

Perfekcyjne czereśnie z rozmarynem

 

Sok z czereśni doprowadź do wrzenia, zdejmij z gazu i dodaj do niego łyżkę żelatyny i cukru. Dokładnie wymieszaj, wlej do foremek i odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia a następnie włóż do lodówki (galaretkę przygotuj kilka godzin wcześniej aby stężała). Wydrylowane czereśnie skarmelizuj na cukrze z rozmarynem, kolejno podlej alkoholem, odparuj. Sos z patelni odlej i wymieszaj z serkiem mascarpone. Masę przełóż do worka cukierniczego lub dyspensera. Całość serwujemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R z gałką ulubionych lodów czekoladowych.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R .

Twoje perfekcyjne czereśnie z rozmarynem są gotowe. Smacznego!

Składniki (dla 2 osób)

  • Czereśnie, 200g
  • Sok z czereśni, 200ml
  • Żelatyna, 1 łyżka
  • Mascarpone, 2 łyżki
  • Rozmaryn, 2 gałązki,
  • Porto, 70ml
  • Kwiaty jadalne, 2 szt.
  • Lody czekoladowe, 2 gałki
  • Cukier, 3 łyżki
 
 

Perfekcyjna gruszka z cynamonem

 

Na dno rozgrzanego rondla wysyp 3 łyżki cukru, skarmelizuj go i dodaj cynamon, goździki i sok z limonki. W garczku umieść gruszki łodygą do góry, następnie zalej wodą. Całość gotuj na małym ogniu ok 20-30 min do miękkości owoców. Po wyciągnięciu owoców dodaj do powstałego sosu zawiesinę mąki z wodą aby uzyskać konsystencję kisielu. Następnie przełóż do syfonu, załaduj 2 naboje.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R .

Twoja perfekcyjna gruszka z cynamonem jest gotowa. Smacznego!

Składniki (dla 2 osób)

  • Gruszka, 2 szt.
  • Limonka 0,5 szt.
  • Cynamon, 1 łyżeczka
  • Goździk, 6 szt.
  • Mięta, 3 listki
  • Cukier, 4 łyżki
  • Mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • Kwiaty jadalne, 2 szt.
 
 

Perfekcyjny karmelizowany ananas

 

Ciasteczka zmiksuj na jednolitą masę i dodaj do rozpuszczonego masła. Całość przełóż do foremek i włóż do lodówki. Oczyszczonego ze skóry i głomba ananasa skarmelizuj z każdej ze stron na cukrze, podlej rumem, odparuj. Owoc przełóż na przepiękne Srebro Użytkowe z Galerii R&R, udekoruj jak na filmie instruktażowym lodami waniliowymi, płatkami kwiatów i kruchym ciasteczkiem.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R .

Twój perfekcyjny ananas karmelizowany jest gotowy. Smacznego!

Składniki (dla 2 osób)

  • Ananas baby, 2 szt.
  • Cukier , 2 łyżki
  • Masło, 50g
  • Ciasteczka kruche (Petit Beurre), 1 op
  • Lody waniliowe, 2 gałki
  • Rum, 100ml
  • Kwiatki jadalne, 2 szt.
 
 

Perfekcyjne szparagi w migdałach

 

Obrane szparagi ugotuj w maśle (do miękkości 3-4 min.), a następnie obtocz w uprażonych, drobno posiekanych migdałach. Przełóż na talerz, udekoruj płatkami kwiatów jadalnych i polej sosem winegret. Sos winegret uzyskasz za pomocą wymieszania miodu, cytryny i oliwy.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R .

Twoje perfekcyjne szparagi w migdałach są gotowe! Smacznego!

Składniki (dla 2 osób)

  • Szparagi, 8szt.
  • Masło, 500g
  • Migdały, 100g
  • Cytryna, 1/2 szt
  • Miód lipowy, 1 łyżka
  • Sól, szczypta
  • Kwiaty jadalne, 6szt.
  • Oliwa, 2 łyżki
 
 

Perfekcyjne ostrygi

 

Do oliwy dodaj drobno posiekaną: szalotkę, natkę pietruszki oraz sok z cytryny, sól, pieprz, cukier. Całość wymieszaj. Ostrygi otwarte i oczyszczone ułóż na kruszonym lodzie. Do każdej z osobna wlej łyżkę sosu.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R — w klasycystycznej paterze dwupoziomowej (3-00002) .

Twoje perfekcyjne ostrygi są gotowe. Smacznego!

Składniki (dla 2 osób)

  • Ostrygi, 16szt.
  • Oliwa, 2 łyżki
  • Szalotka, 1szt.
  • Natka pietruszki, 2 gałązki
  • Sól, ds
  • Pieprz biały, ds
  • Cukier, 1 łyżeczka
  • Cytryna, ½ szt.
 
 

Perfekcyjna kaczka z jabłkami

 

N godzinę przed pieczeniem natrzyj kaczę solą, majerankiem i posiekanym chilli. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw kaczkę i ułóż na niej plastry masła. Piecz ok 3h. Przed podaniem pokrój jabłka w ósemki, skarmelizuj na cukrze z dodatkiem drobno pokrojonych ząbków czosnku. Do owoców dodaj pod koniec łyżkę masła.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R.

Twoja perfekcyjna kaczka z jabłkami jest gotowa. Smacznego!

Składniki (dla 2 osób)

  • Kaczka, 1szt.
  • Jabłka, 4szt.
  • Czosnek, 8 ząbków
  • Cukier, 3 łyżki
  • Masło, 125g
  • Majeranek, 1 łyżka
  • Sól, ds.
  • Chilli, 1szt.
 
 

Perfekcyjne Zabaglione z truskawkami

 

Jak przygotować perfekcyjne Zabaglione z truskawkami:

Truskawki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pozbawione szypułek pokrój w ćwiartki i przełóż do kielichów. W misce wymieszaj żółtka z cukrem i cynamonem. Za pomocą rózgi ubij na parze, stopniowo dodając wino musujące. Powstałym w ten sposób kremem zalej truskawki i opal z wierzchu palnikiem gazowym. Udekoruj listkami mięty.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R — w złoconych kielichach secesyjnych (3-00351) , uzupełniając garniturem do przypraw (3-00274) .

Twoje perfekcyjne Zabaglione z truskawkami jest gotowe. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Truskawki, 250g
  • — Żółtko, 2 szt.
  • — Cukier, łyżka
  • — Białe wino musujące, 100ml
  • — Cynamon, szczypta
 
 

Perfekcyjna wątróbka z karmelizowaną gruszką

 

Jak przygotować perfekcyjną wątróbkę z karmelizowaną gruszką:

Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier, dodaj chilli i sok z cytryny. Następnie dołóż pokrojoną w ćwiartki gruszkę i skarmelizuj z każdej ze stron. Wątróbkę oczyść z błon i przesmaż na oliwie, pod koniec posypując szczyptą pieprzu i soli. Po zdjęciu z patelni mięso odsącz z tłuszczu.

Wątróbkę i gruszkę ułóż na liściach sałat, pokrop oliwą zmieszaną z octem balsamicznym.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R — na srebrnej tacy (3-00697) , uzupełniając garniturem do przypraw (3-00274) .

Twoja perfekcyjna wątróbka z karmelizowaną gruszką jest gotowa. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Wątróbka drobiowa, 300g
  • — Gruszka, ½ szt.
  • — Chilli, ½ łyżeczki
  • — Cytryna, ½ szt.
  • — Cukier, łyżka
  • — Liście sałat, 2 garści
  • — Oliwa, 2 łyżki
  • — Ocet balsamiczny, łyżka
  • — Sól, do smaku
  • — Pieprz, do smaku
 
 

Perfekcyjny tatar z tuńczyka

 

Jak przygotować perfekcyjny tatar z tuńczyka:

Obranego, surowego ziemniaka pokrój w kostkę. Dodaj chrzan, szczyptę soli. Całość zalej wodą (1cm nad składnikami) i gotuj do miękkości. Nie odlewając wody zblenduj, aby uzyskać konsystencję budyniu. Za pomocą packi rozsmaruj bardzo cienką warstwę masy na macie silikonowej. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego na ok. 130°C. Wyjmij, gdy tiul nabierze złotego koloru i odstaw do wystygnięcia.

Pomidora obierz ze skóry, a następnie wyfiletuj. Mięso i pomidora pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Do całości dodaj sos sojowy, oliwę i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj, napowietrzając widelcem.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R — na srebrnym półmisku (3-00132) , uzupełniając garniturem do przypraw (3-00274) i przyozdabiając kiełkami oraz tiulem ziemniaczanym.

Twój perfekcyjny tatar z tuńczyka jest gotowy. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Tuńczyk, 200g
  • — Pomidor, ½ szt.
  • — Ziemniak, 1 szt.
  • — Kiełki, garstka
  • — Sos sojowy, łyżeczka
  • — Oliwa, łyżka
  • — Chrzan, łyżka
  • — Sól, do smaku
  • — Pieprz, do smaku
 
 

Perfekcyjna siekana wołowina z parmezanem

 

Jak przygotować perfekcyjną siekaną wołowinę z parmezanem:

Tym razem tatar podam na koszyku. Aby go przygotować zacznij od starcia na drobnej tarce parmezanu. Serowe (równe i cienkie) krążki o średnicy ok. 6 cm umieść na pergaminie i wstaw do pieca na 190°C. Wyciągnij dopiero rozpuszczony i zarumieniony parmezan – a następnie za pomocą packi przełóż okręgi na odwrócone kieliszki, nadając im kształt koszyczków jak na zdjęciu. Tak przygotowane odłóż do ostygnięcia.

Oczyszczoną z błony wołowinę drobno posiekaj. Do mięsa dołóż żółtko, sos sojowy, wodę oraz pokrojone w kostkę grzyby i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misie, napowietrzając widelcem. Powstałą masę uformuj w kulki i przełóż do koszyczków z parmezanu. Całość dopraw świeżym pieprzem.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R — na srebrnej tacy (3-00698) z pomocą srebrnych widelczyków (3-00626) , uzupełniając garniturem do przypraw (3-00274) , dekorując kiełkami.

Twoja perfekcyjna siekana wołowina z parmezanem jest gotowa. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Polędwica wołowa, 200g
  • — Parmezan tarty, 3 łyżki
  • — Żółtko, 1 szt.
  • — Grzyby marynowane, 6 szt.
  • — Pieprz, do smaku
  • — Młoda cebula, 1 szt.
  • — Kiełki, garstka
  • — Sos sojowy, łyżeczka
  • — Woda, łyżeczka
 
 

Perfekcyjna sałatka z raków

 

Jak przygotować perfekcyjną sałatkę z raków i zielonych szparagów:

Sparz raki w osolonej wodzie, a następnie je obierz. Zielone szparagi za pomocą obieraczki pozbaw stwardniałej części naskórka. Kolejno zagotuj (ok. 3min), do wody dodaj szczyptę soli, cukru oraz pół łyżeczki soku z cytryny. Tak przygotowane - pokrój w 2 cm kawałki.

Z reszty podanych składników zrób majonez: do wygodnej miseczki wrzuć dokładnie oddzielone żółtko, łyżeczkę musztardy oraz szczyptę cukru - całość "żwawo" wymieszaj. "Kręcąc", stopniowo dolej oleju, kończąc proces szczyptą soli oraz łyżeczką octu - do uzyskania kremowej konsystencji. Raki, szparagi i majonez wymieszaj, udekoruj liśćmi sałat, dopraw odrobiną pieprzu.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R — na srebrnym półmisku (3-00709) , uzupełniając garniturem do przypraw (3-00274) .

Twoja perfekcyjna sałatka z raków jest gotowa. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Raki, 1kg
  • — Szparagi zielone, pęczek
  • — Liście sałat, garść
  • - Sok z cytryny, łyżeczka
  • Majonez:
  • — Żółtko, 1 szt.
  • — Musztarda, 1 łyżeczka
  • — Cukier, szczypta
  • — Sól, szczypta
  • — Ocet, ½ łyżeczki
  • — Olej, 80ml
 
 

Perfekcyjny łosoś z karmelizowaną botwiną i kawiorem

 

Jak przygotować perfekcyjnego łososia z karmelizowaną botwiną i kawiorem:

Umytego świeżego łososia pokrój w drobną kostkę i przełóż do misy. Następnie dołóż posiekany koper, szczypiorek, łyżkę serka Philadelphia, sok z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.

Twarde części botwiny odkrój i skarmelizuj na cukrze i occie balsamicznym. Pamiętaj, aby patelnia była dobrze rozgrzana! Tak przygotowaną potrawę udekoruj liśćmi botwiny i kawiorem.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R — na przepięknym srebrnym półmisku (3-00068) , uzupełniając garniturem do przypraw (3-00274) - jako przystawkę.

Twój perfekcyjny łosoś z karmelizowaną botwiną i kawiorem jest gotowy. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Łosoś, 250g
  • — Cytryna, ½ szt.
  • — Kawior, łyżka
  • — Szczypiorek młody, 1 szt.
  • — Serek philadelphia, 1 łyżka
  • — Ocet balsamiczny, 100ml
  • — Botwina, pęczek
  • — Cukier, łyżeczka
  • — Koperek, szczypta
  • — Pieprz, do smaku
  • — Sól, do smaku
 
 

Perfekcyjny comber jagnięcy

 

Jak przygotować perfekcyjny comber jagnięcy:

Mięso umyj pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym a następnie pozbądź się błon.

Rozmaryn, sól, jałowiec i pieprz posiekaj – uzyskaną mieszanką z dodatkiem oleju obtocz comber. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu połóż comber i zarumień go z każdej ze stron. Na koniec, na jagnięcinie połóż 2 łyżki masła i wstaw do pieca o temperaturze 185 stopni na 15 minut. Po wyciągnięci z pieca, mięso musi odpocząć co najmniej pięć minut przed podaniem.

Tak przygotowane mięso podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja preferuję serwowanie w towarzystwie niedocenianej przez wielu kaszy gryczanej, pieczonych warzyw oraz sosu z czerwonego wina.

Całość podajemy na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R — przedmiot 3-00008.

Twój perfekcyjny comber jagnięcy jest gotowy. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Comber jagnięcy, 2 szt
  • — Rozmaryn, 2 gałązki
  • — Jałowiec, 10 ziaren
  • — Sól morska, szczypta
  • — Pieprz ziarna, 10 szt
  • — Olej, 50 ml
  • — Masło, 2 łyżki
 
 

Perfekcyjny krem waniliowy

 

Jak przygotować perfekcyjny krem waniliowy:

Żółtka oraz cukier utrzyj w misie za pomocą kuchennej „rózgi”. Gdy otrzymasz białą, jednolitą masę, dodaj do niej ziarna wanilii, mascarpone oraz serek philadelphia. Krem dokładnie wymieszaj, skosztuj i schowaj do lodówki na min. godzinę, aby masa delikatnie stwardniała.

W międzyczasie wyfiletuj pomarańczę i wstaw jej cząstki do zamrażalnika - również na ok. godzinę.

Ostatni dodatek to czekolada w formie półkuli. Tabliczkę gorzkiej czekolady połam na drobne kawałki i rozpuść w misce na parze. Płynną czekoladą wysmaruj równomiernie kuliste foremki silikonowe; tak przygotowane odwróć o 180 stopni i przechowaj w zamrażalniku aż stwardnieją. Gdy wszystkie elementy są już gotowe, uformuj krem i posyp go cukrem-pudrem, a następnie skarmelizuj palnikiem.

Podawaj na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R w kompozycji z czekoladową kulą nadziewaną truskawkami i mrożoną pomarańczą.

Twój perfekcyjny comber jagnięcy jest gotowy. Smacznego!

Darek Kuźniak „Silver Chef”

Składniki (dla 2 osób):

  • — Mascarpone, 125 g
  • — Philadelphia, 125 g
  • — Żółtko, 4 szt.
  • — Cukier, 4 łyżki
  • — Wanilia, 0.5 laski
  • — Cukier puder, łyżeczka
  • — Czekolada gorzka, tabliczka
  • — Truskawki, 8 szt.
  • — Pomarańcza, 1 szt.
 
 

Perfekcyjne czekoladki

 

Jak perfekcyjnie podać czekoladki:

Kup czekoladki, które chcesz podać swojej wybrance.

Ułóż je na przepięknym Srebrze Użytkowym z Galerii R&R — przedmiot 3-00318.

Twoje czekoladki zrobią wspaniałe wrażenie!

Darek Kuźniak „Silver Chef”